Sałatka z dzikim ryżem, jajkami i marynowanymi kurkami

Delikatna sałatka z dzikim ryżem, jajkami, szynką, kukurydzą i marynowanymi kurkami. Dziki ryż ma dość charakterystyczny orzechowo - zbożowy smak. Zachęcam do spróbowania, gdyż jest to odmiana ryżu uznana za najzdrowszą.

Sałatka z dzikim ryżem, jajkami i marynowanymi kurkami

Składniki:

100 g dzikiego ryżu (polecam Skworcu)
100 g marynowanych kurek
3 jajka ugotowane na twardo
200 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy konserwowej
3 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Około 35 - 40 minut. Odcedzamy, studzimy.
  • Kurki i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy, dodajemy do ryżu.
  • Jajka kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu.
  • Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu.
  • Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez, mieszamy.
  • Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie sałatki są praktyczne i smacxzne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy wszelkie odmiany ryżu :) Nasz ulubiony to czerwony i czarny ryż :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio szukaliśmy kurek do jajecznicy ale nie udało się znaleźc :(

    OdpowiedzUsuń
  6. dość niespotykane połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sałatki :-) super propozycja kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te marynowane kurki są kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowita i doskonale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...