Delikatna sałatka z dzikim ryżem, jajkami, szynką, kukurydzą i marynowanymi kurkami. Dziki ryż ma dość charakterystyczny orzechowo - zbożowy smak. Zachęcam do spróbowania, gdyż jest to odmiana ryżu uznana za najzdrowszą.
Składniki:
100 g dzikiego ryżu (polecam Skworcu)
100 g marynowanych kurek
3 jajka ugotowane na twardo
200 g szynki konserwowej
puszka kukurydzy konserwowej
3 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Około 35 - 40 minut. Odcedzamy, studzimy.
- Kurki i kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy, dodajemy do ryżu.
- Jajka kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu.
- Szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ryżu.
- Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez, mieszamy.
- Smacznego :)
Uwielbiam takie sałatki ☺
OdpowiedzUsuńTakie sałatki są praktyczne i smacxzne;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńLubimy wszelkie odmiany ryżu :) Nasz ulubiony to czerwony i czarny ryż :D
OdpowiedzUsuńostatnio szukaliśmy kurek do jajecznicy ale nie udało się znaleźc :(
OdpowiedzUsuńdość niespotykane połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki :-) super propozycja kochana :-)
OdpowiedzUsuńTe marynowane kurki są kuszące!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita i doskonale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń