Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz jest delikatny i bardzo aromatyczny.  Kasza gryczana jest zdrowym uzupełnieniem pierogów.


Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki na ciasto (na około 70 pierogów):

500 g mąki
2 łyżki oliwy
około 330 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

100 g kaszy gryczanej, białej (polecam Skworcu)
150 g boczku wędzonego, surowego
3 średnie cebule
0,8 kg pieczarek
oliwa (lub olej) do podsmażenia cebuli i pieczarek
sól do smaku
pieprz (dość dużo)

Okrasa:

oliwa lub olej
1 duża cebula
150 g boczku surowego, wędzonego
sól do smaku

Wykonanie farszu:
  • Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie (około 18 minut). Odcedzamy.
  • Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy jest ładnie zrumieniony, dodajemy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy oliwę. 
  • Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do szerokiego garnka lub dużej patelni. Dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy oraz pieprzymy (dość mocno) i podsmażamy, do całkowitego odparowania wody z pieczarek. 
  • Łączymy zeszkloną cebulę z boczkiem, pieczarki i kaszę gryczana. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły.
  • Farsz studzimy.
  • Gotowe :)
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
  • Przygotowujemy okrasę: boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy jest ładnie zrumieniony, dodajemy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. 
  • W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
  • Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy i podajemy.
  • Smacznego :)

12 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...