Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z kaszą gryczaną i pieczarkami. Farsz jest delikatny i bardzo aromatyczny. Kasza gryczana jest zdrowym uzupełnieniem pierogów.
Składniki na ciasto (na około 70 pierogów):
500 g mąki
2 łyżki oliwy
około 330 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
100 g kaszy gryczanej, białej (polecam Skworcu)
150 g boczku wędzonego, surowego
3 średnie cebule
0,8 kg pieczarek
oliwa (lub olej) do podsmażenia cebuli i pieczarek
sól do smaku
pieprz (dość dużo)
Okrasa:
oliwa lub olej
1 duża cebula
150 g boczku surowego, wędzonego
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie (około 18 minut). Odcedzamy.
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy jest ładnie zrumieniony, dodajemy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy oliwę.
- Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do szerokiego garnka lub dużej patelni. Dolewamy 2 łyżki oliwy, solimy oraz pieprzymy (dość mocno) i podsmażamy, do całkowitego odparowania wody z pieczarek.
- Łączymy zeszkloną cebulę z boczkiem, pieczarki i kaszę gryczana. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien być doprawiony dość mocno, nie może być mdły.
- Farsz studzimy.
- Gotowe :)
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na środku każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Pierogi przykrywamy ściereczkę, aby nie obsychały.
- Przygotowujemy okrasę: boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy jest ładnie zrumieniony, dodajemy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy i podajemy.
- Smacznego :)
Takie pierożki muszą dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńLubię pierogi i myślę, że z takim farszem bardzo by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, takich jeszcze nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie. Pierogi muszą być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki.
OdpowiedzUsuńKochamy wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inne, pyszne pierożki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ;)
OdpowiedzUsuńJadłabym, ale bez boczku :)
OdpowiedzUsuńMniam, to jedne z moich ulubionych pierogów :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam farsz i zaraz będą gotowe
OdpowiedzUsuń