2 pstrągi
sól + pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu)
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
------------------------------
4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami oleju - w miejscu, w którym ryba będzie stykać się z folią. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki.
- Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii.
- Ryby posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku.
- Do środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny.
- Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii.
- Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut.
- Smacznego :)
Mojej Mamie by smakował P)
OdpowiedzUsuńpychota !
OdpowiedzUsuńTeż takiego piekę ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takiego pstrąga :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam, nasza ulubiona rybka :)
OdpowiedzUsuńPstrąg z grilla jest super! Biorę go :)
OdpowiedzUsuńRybka z grilla smakuje wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńPyszności, zawsze mam wrażenie, że ryby pieczone w całości mają dużo więcej smaku, niż filety :)
OdpowiedzUsuńTak pieczony pstrąg smakuje wyjątkowo. Bardzo lubię pstrąga pieczonego w folii. Pysznie to zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryby z grilla :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pstrąga i w tej wersji z pewnością jest pyszny 😃
OdpowiedzUsuńPstrąg z folii jest pyszny! Robię takiego bardzo często na grillu i zawsze wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuńsuper robiłem dziś naprawdę pychota polecam
OdpowiedzUsuń