Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i kaszą jaglaną

Jeśli lubicie paprykarz, mam dla Was wersję z kaszą jaglaną. Delikatny paprykarz z wędzonym tuńczykiem w oleju, sprawdzi się na kolację , jak i jako przekąska na imprezkach.


Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i kaszą jaglaną

Składniki:

puszka wędzonego tuńczyka w oleju
50 g kaszy jaglanej
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
1 średnia cebula
biała część niewielkiego pora
2 ząbki czosnku
200 g marchewki (po obraniu, około 150 g)
80 g przecieru pomidorowego
pół płaskiej łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
sól i pieprz, do smaku

Wykonanie:
  • Tuńczyka odcedzamy i rozdrabniamy widelcem
  • Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 minutę. Po tym czasie kaszę dokładnie przepłukujemy zimną wodą. Dzięki temu kasza jaglana straci goryczkę.
  • Przepłukaną kaszę jaglaną zalewamy czystą wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut). Kaszę studzimy.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno pokrojonego pora. Mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
  • Dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy kolejne 2 minuty.
  • Do cebuli dodajemy obraną i startą na grubych oczkach, marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy około 10 minut.
  • Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, mielone liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy około 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy, aż zmięknie marchewka.
  • Warzywa studzimy.
  • Łączymy kaszę jaglaną, tuńczyka i podsmażone warzywa. Solimy i pieprzymy do smaku. Paprykarz powinien być dość mocno doprawiony. Nie może być mdły.
  • Paprykarz wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby się "przegryzł"
  • Smacznego :)


17 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie domowe pasty, też dzisiaj będę robić ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna mamy zrobić własny paprykarz i ciągle nam jakoś nie po drodze :D W końcu musimy się za niego zabrać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić ten paprykarz, bo już nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowity pomysł na paprykarz 💛

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobny, też właśnie z kaszą jaglaną i tuńczykiem. Jest idealny na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam paprykarza w domu, muszę spróbować, bo na pewno smakuje dużo lepiej, niż sklepowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł :D Chętnie zjadłabym paprykarz w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł na bezmięsny piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z ogromną przyjemnością spróbowałabym tego paprykarza. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :) Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy paprykarz równa się pyszny paprykarz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam. Na kanapki jest najlepszy taki domowy 😃

    OdpowiedzUsuń
  13. smakuje rewelacyjnie będę polecać znajomym!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...