Proste, szybkie do zrobienia pulpety w sosie pomidorowym. Dodatek mozzarelli sprawia, że sos jest delikatny w smaku.
Składniki pulpetów:
500 g mielonej karkówki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 średnia cebula starta na tarce
60 ml bułki tartej
120 ml zimnej wody
1 jajko
sól (około 1 płaska łyżeczka)
pieprz (około 0,5 łyżeczki)
1 płaska łyżeczka oregano
Składniki sosu:
olej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
duża garść siekanej bazylii
1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie pulpety.
- Pulpety podsmażamy na oleju. Dążymy do uzyskania ładnego, złoto - brązowego koloru. W środku mogą być jeszcze surowe. Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.
- Na tłuszcz po pulpetach wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 1 minutę.
- Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem). Pomidory można pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut.
- Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut.
- Dodajemy pokrojoną mozzarellę. Danie podgrzewamy 2 minuty. Gotowe.
- Smacznego :)
Prosta potrawa i wielu osobom smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam klopsiki po włosku ☺
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twoją podpowiedź, żeby dodać mozzarellę. Lubimy pulpety bo są delikatne, myślę, że ten dodatek bardziej wpłynie na ich smak :)
OdpowiedzUsuńZachęcam Krysiu :)
UsuńNa takie danie zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad we włoskim stylu :)
OdpowiedzUsuńPyszny, sycący obiad :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki wyglądają tak, że palce lizać. Do tego młode ziemniaczki i wcinamy :)
OdpowiedzUsuńZ mozzarellą na pewno są wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńTakim obiadkiem bym nie pogardziła, pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju pulpety, z chęcią bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Dawno nie jadłam pulpecików, więc bardzo chętnie poczęstowałabym się takim obiadkiem :D
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na obiad :) Takie pulpety będą świetnie pasowały i do frytek, i do chleba :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wypróbowałam już kilka podobnych przepisów, ale ten okazał się najlepszy. Nie jest wykluczone, że dzięki mozzarelli. Synowie stwierdzili, że częściej może być taki obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pulpeciki Wam smakowały :)
UsuńWypróbowałm przepis. Pulpeciki palce lizać. Od razu zniknęły z talerza.
OdpowiedzUsuńZapomniałam kupić mozarelli czy mogę dodać sera żółtego do tych pulpecików
OdpowiedzUsuńMozarella ma specyficzny smak. Nie da się jej zastąpić. Lepiej nie dodać sera, niż dodać ser żółty.
Usuń