Pulpety w sosie pomidorowym, z mozzarellą

Proste, szybkie do zrobienia pulpety w sosie pomidorowym. Dodatek mozzarelli sprawia, że sos jest delikatny w smaku.


Pulpety w sosie pomidorowym, z mozzarellą

Składniki pulpetów:

500 g mielonej karkówki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 średnia cebula starta na tarce
60 ml bułki tartej
120 ml zimnej wody
1 jajko
sól (około 1 płaska łyżeczka)
pieprz (około 0,5 łyżeczki)
1 płaska łyżeczka oregano

Składniki sosu:

olej

1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
duża garść siekanej bazylii
1 kulka mozzarelli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie pulpety.
  • Pulpety podsmażamy na oleju. Dążymy do uzyskania ładnego, złoto - brązowego koloru. W środku mogą być jeszcze surowe. Podsmażone pulpety odkładamy na talerz.
  • Na tłuszcz po pulpetach wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 1 minutę.
  • Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem). Pomidory można pokroić na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut.
  • Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut.
  • Dodajemy pokrojoną mozzarellę. Danie podgrzewamy 2 minuty. Gotowe.
  • Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Prosta potrawa i wielu osobom smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam klopsiki po włosku ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję Twoją podpowiedź, żeby dodać mozzarellę. Lubimy pulpety bo są delikatne, myślę, że ten dodatek bardziej wpłynie na ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na takie danie zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad we włoskim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpeciki wyglądają tak, że palce lizać. Do tego młode ziemniaczki i wcinamy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z mozzarellą na pewno są wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takim obiadkiem bym nie pogardziła, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pulpety, z chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglądają :) Dawno nie jadłam pulpecików, więc bardzo chętnie poczęstowałabym się takim obiadkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealna propozycja na obiad :) Takie pulpety będą świetnie pasowały i do frytek, i do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Wypróbowałam już kilka podobnych przepisów, ale ten okazał się najlepszy. Nie jest wykluczone, że dzięki mozzarelli. Synowie stwierdzili, że częściej może być taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypróbowałm przepis. Pulpeciki palce lizać. Od razu zniknęły z talerza.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapomniałam kupić mozarelli czy mogę dodać sera żółtego do tych pulpecików

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozarella ma specyficzny smak. Nie da się jej zastąpić. Lepiej nie dodać sera, niż dodać ser żółty.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...