Składniki:
8 kotletów schabowych
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu)
1 większa cebula
0,5 kg pieczarek
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
16 wykałaczek
2 listki laurowe
16 wykałaczek
Wykonanie:
- Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron tłuczkiem.
- Każdego kotleta, z obu stron, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przyprawione kotlety odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
- Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę.
- Cebulę solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki. Solimy je oraz pieprzymy i podsmażamy, aż przestaną puszczać wodę. Tak przygotowany farsz studzimy.
- Zwijamy roladki: na każdym kawałku mięsa kładziemy łyżkę farszu. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami.
- Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem w dół. Potem podsmażamy je ze wszystkich stron, do uzyskania ładnego, brązowego koloru.
- Podsmażone roladki przekładamy do rondelka. Jego wielkość powinna być taka, aby roladki się zmieściły, ale aby pozostało jak najmniej wolnego miejsca.
- Do roladek przekładamy pozostały farsz. Dodajemy przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, około 1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, pieprz oraz dolewamy tyle wody, aby przykryła mięso.
- Roladki dusimy około 60 minut. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą.
- Smacznego :)
Danie w guście mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie, w sam dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńNasz tato byłby zachwycony takimi roladkami :)
OdpowiedzUsuńFajne roladki zamiast zwykłego schabowego :) Do tego jakaś "kwaśna" surówka/sałatka... mniam :P
OdpowiedzUsuńTak podane mięsko z pieczarkami to jedno z moich ulubionych. Często takie robię, bo wszystkim u nas smakują :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Agnieszko :)
Pycha :) Uwielbiam roladki, a już zwłaszcza z nadzieniem pieczarkowym :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką roladek w sosie. To dla mnie elegancki i smaczny obiad ;-)
OdpowiedzUsuńSuper danie.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na schabik :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite roladki :) Prezentują się niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie roladki :)
OdpowiedzUsuńJestem fanką roladek, niepoprawnym mięsożercom, do tego bardzo lubię dodatek pieczarek do mięsiwa :) przepis dla mnie jak ulał :)
OdpowiedzUsuńWszystko co z dodatkiem pieczarek musi być pyszne :) Świetne na rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńDuszone roladki schabowe to świetna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiadek☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie wyczarowałaś kochana :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńuwielbiam roladki pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńProsty, dosyć szybki w przygotowaniu i z pewnością bardzo smaczny obiad - takie lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńoooo mniam! zapisuje :) mój partner mnie za taki obiad po rękach wycałuje :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za pomysł:)
podoba mi się tu-obserwuje :)
Pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńKocham roladki :)
OdpowiedzUsuńLubię schab w postaci roladek!
OdpowiedzUsuńApetyczny taki obiadek :))
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity obiadek :D
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci na taki obiadek pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpyszne danie
OdpowiedzUsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuń