Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej robi się troszkę łatwiej i szybciej niż ze zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :)


Gołąbki z kapusty włoskiej


Składniki gołąbków:

2 średnie kapusty włoskie
200 g ryżu białego
1 kg mielonej karkówki
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej (kilka łyżek)
sól
pieprz mielony
1 czubata łyżeczka majeranku
4 grzybki suszone (polecam Skworcu)

Ponadto:

2
ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
2 listki laurowe
około 3 szklanki wywaru warzywnego

Wykonanie:
  • Przygotowanie farszu:
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
  • Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy.
  • Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy.
  • Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków:
  • Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą - głąbem ku górze. Wystarczy kilka sekund, aby liście było łatwo zdjąć z kapusty. W tym celu liście kolejno odcinamy przy głąbie i zdejmujemy. Powinno udać nam się ściągnąć około 1/5 liści. Zdjęte liście ponownie wkładamy do garnka i parzymy około 4-5 minut. Miękkie wyjmujemy do studzenia.
  • Procedurę powtarzamy aż do ściągnięcia wszystkich liści.
  • Z każdego liścia skrajamy gruby nerw.
  • Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu.
  • Zwijamy wszystkie gołąbki.
  • Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki. 
  • Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Gołąbki gotujemy około 80 minut.
  • Gotowe.
  • Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju.
  • Smacznego :)


20 komentarzy:

  1. Jak apetycznie przypieczona kapustka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :D I też uwielbiam przypieczoną kapustkę ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię :) Piękne ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie robiłam gołąbków. Zjadłabym z ogromną chęcią, choć preferuję te bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Delikatne , smaczne gołąbki to coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, a tak dawno nie jadłam gołąbków :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe i bardzo smakowite gołąbki! <3 Z włoskiej kapusty są najlepsze! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, całe wieki nie robiłam gołąbków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gołąbki bardzo lubię, a z włoskiej kapusty muszą być bardzo delikatne. Już nie mogę się doczekać młodej kapusty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubimy wszelkie wersje gołąbków :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi smaku narobiłaś na gołąbki! Ojejciu!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te pierwsze z młodej kapusty są zawsze najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię gołąbki, ale z kapusty włoskiej nigdy nie przyrządzałam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...