Gołąbki z kapusty włoskiej robi się troszkę łatwiej i szybciej niż ze zwykłej kapusty. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki gołąbków:
2 średnie kapusty włoskie
200 g ryżu białego
1 kg mielonej karkówki
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej (kilka łyżek)
sól
pieprz mielony
1 czubata łyżeczka majeranku
4 grzybki suszone (polecam Skworcu)
Ponadto:
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
2 listki laurowe
około 3 szklanki wywaru warzywnego
Wykonanie:
- Przygotowanie farszu:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 minuty.
- Grzyby dokładnie płuczemy i drobno kroimy.
- Mięso łączymy z cebulą, grzybami i ryżem. Dodajemy sól (1,5 płaskiej łyżeczki), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy.
- Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków:
- Kapustę wkładamy do garnka z gorącą, osoloną wodą - głąbem ku górze. Wystarczy kilka sekund, aby liście było łatwo zdjąć z kapusty. W tym celu liście kolejno odcinamy przy głąbie i zdejmujemy. Powinno udać nam się ściągnąć około 1/5 liści. Zdjęte liście ponownie wkładamy do garnka i parzymy około 4-5 minut. Miękkie wyjmujemy do studzenia.
- Procedurę powtarzamy aż do ściągnięcia wszystkich liści.
- Z każdego liścia skrajamy gruby nerw.
- Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu.
- Zwijamy wszystkie gołąbki.
- Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty. Na nich ciasno układamy gołąbki.
- Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta w 2/3 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Gołąbki gotujemy około 80 minut.
- Gotowe.
- Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju.
- Smacznego :)
Jak apetycznie przypieczona kapustka :)
OdpowiedzUsuńPyszne :D I też uwielbiam przypieczoną kapustkę ;D
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :) Piękne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńWieki nie robiłam gołąbków. Zjadłabym z ogromną chęcią, choć preferuję te bezmięsne.
OdpowiedzUsuńDelikatne , smaczne gołąbki to coś co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPycha, a tak dawno nie jadłam gołąbków :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo smakowite gołąbki! <3 Z włoskiej kapusty są najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńO rety ! jak smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPyszności, całe wieki nie robiłam gołąbków :)
OdpowiedzUsuńGołąbki bardzo lubię, a z włoskiej kapusty muszą być bardzo delikatne. Już nie mogę się doczekać młodej kapusty ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wszelkie wersje gołąbków :) Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię gołąbki :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś na gołąbki! Ojejciu!
OdpowiedzUsuńW każdej wersji gołąbki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie gołąbki!
OdpowiedzUsuńTe pierwsze z młodej kapusty są zawsze najlepsze:)
OdpowiedzUsuńZabieram przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię gołąbki, ale z kapusty włoskiej nigdy nie przyrządzałam
OdpowiedzUsuńFajny jest ten blog :)
OdpowiedzUsuńCiekawe inspiracje i fajny blog
OdpowiedzUsuń