Pyszny, delikatny, puszysty sernik na kakaowym spodzie.
Składniki masy serowej:
1 kg sera z wiaderka (ja używam Piątnicy)
100 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki ciasta:
235 g mąki (typ 500)
15 g kakao
80 g cukru
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Wykonanie ciasta:
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki masy serowej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Do miski wrzucamy mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło. Składniki ciasta rozcieramy w rękach, aby masło połączyło się ze składnikami suchymi. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie.
- Dodajemy jogurt oraz jajko i dopiero teraz ciasto krótko zagniatamy rękoma (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
- Ciasto wykładamy na blaszkę, równomiernie w niej rozprowadzamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem.
- W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy masę serową.
Przygotowanie masy serowej:
- Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem. Krótko, około 2 minuty.
- Do masła dodajemy żółtka i całość chwilę ucieramy (około 3 minuty).
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ucieramy do połączenia się składników.
- Twaróg dzielimy na 4-5 części i stopniowo dodajemy do masy jajeczno - maślanej. Ucieramy na wolnych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników.
- Białka ubijamy na sztywno i łyżka po łyżce dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką.
- Gotowe.
- Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, rozprowadzamy na nim masę serową i ponownie wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy je 50 minut w 170 stopniach, na grzałkach: dolna + górna, bez termoobiegu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.
- Podczas stygnięcia sernik trochę opadnie, ale nie wpłynie to na jego smak i jakość. To jest normalne.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.