Mięciutkie, pachnące i pyszne półkruche ciasteczka z marmoladą. Idealne do kawy.
Składniki:
190 g mąki pszennej (typ 500)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (8 gram)
60 g masła
1 małe jajko
50 g jogurtu naturalnego
25 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
marmolada truskawkowa do nadzienia
Wykonanie:
- Ilość ciasteczek na 1 blachę z piekarnika (około 40).
- Do małej miski wsypujemy produkty suche: mąkę i proszek do pieczenia oraz dodajemy posiekane masło. Masło rozcieramy z mąką rękoma.
- Do dużej miski wbijamy jajko, wlewamy jogurt oraz wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i razem ucieramy mikserem 3 minuty.
- Do masy jogurtowej dosypujemy mąkę z masłem i całość wyrabiamy rękoma do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, oprószamy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy kwadraty o wielkości 5cm x 5cm. Na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i składamy przeciwległe rogi ciasta, aby powstało zrolowane ciasteczko.
- Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Ciasteczka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.