Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.


Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej

80 g cukru

100 g zimnego masła

1 jajko

1 łyżeczka aromatu migdałowego

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

35 g zimnego masła

Ponadto:

400 g śliwek

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy ciasto:

  • Do miski wsypujemy mąkę i cukier. 
  • Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem.
  • Dodajemy jajko oraz aromat i całość zagniatamy rękoma, formując ciasto w kulę. 
  • Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto jest plastyczne i nie lepi się do rąk.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni spodu i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 

Przygotowujemy kruszonkę:

  • Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. 
  • Masło drobno siekamy nożem.
  • Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i rozdrabniamy, aby powstała kruszonka.
  • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Przygotowujemy śliwki:

  • Śliwki kroimy na pół i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie w niej obtaczamy. 

Dalsze czynności:

  • Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
  • Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
  • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
  • Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach rozkładamy kruszonkę.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
  • Smacznego :)

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...