Migdałowe kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka aromatu migdałowego
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła
Ponadto:
400 g śliwek
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier.
- Dodajemy masło i drobno siekamy je nożem.
- Dodajemy jajko oraz aromat i całość zagniatamy rękoma, formując ciasto w kulę.
- Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach. Ciasto jest plastyczne i nie lepi się do rąk.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni spodu i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy kruszonkę:
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.
- Masło drobno siekamy nożem.
- Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i rozdrabniamy, aby powstała kruszonka.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy śliwki:
- Śliwki kroimy na pół i wrzucamy do miski.
- Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i dokładnie w niej obtaczamy.
Dalsze czynności:
- Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Na cieście rozkładamy śliwki - skórką do dołu. Na śliwkach rozkładamy kruszonkę.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Smacznego :)
Pyszne ciasto 🧡 Idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuń