Pieczarki i krążki cukinii zapiekane w piekarniku

Przekąska idealna na Sylwestra i inne imprezy domowe. Można zrobić wcześniej i w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika. 


Składniki:

2 cukinie

10 większych pieczarek

krojona mozzarella- 150g

przyprawa- mieszanka: suszone pomidory + czosnek + bazylia

5 ząbków czosnku

oregano

sól

pieprz

Wykonanie:

  • Pieczarki i cukinię myjemy. Z pieczarek wyłamujemy ogonki. Cukinię kroimy na krążki o wysokości 3-4 cm, po czym każdy z nich wydrążamy, uważając, aby nie przebić się na wylot. Najłatwiej jest zrobić to łyżeczką.
  • Pieczarki solimy i pieprzymy z obu stron. Cukinię solimy i pieprzymy od strony wydrążenia. 
  • Wykonanie farszu: Siekamy miąższ wydrążony z cukinii oraz ogonki z pieczarek. Dodajemy dość sporo przyprawy z suszonymi pomidorami (6-7 czubatych łyżeczek), krojoną mozzarellę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dość dużo soli i pieprz. Całość mieszamy i tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki i cukinię.
  • Pieczarki i cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowanie danie można odstawić i zapiec dopiero wieczorem, podczas imprezy. Można również zapiec od razu, a potem tylko podgrzać.
  • Ja zapiekam około 20 minut w piekarniku ustawionym na 175 stopni i na grzałkacvh dół + termoobieg.
  • Smacznego :)

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...