Fasolka szparagowa w pomidorach jest fajnym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
1 cebula
oliwa
4 ząbki czosnku
500 g fasolki szparagowej
500 g pomidorów świeżych lub puszka pomidorów
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę.
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aby zmiękła.
- Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zeszklonej cebuli, podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy odcedzoną fasolkę, mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do fasolki. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy pokrywką, dusimy przez około 10 minut.
- Smacznego :)
Uwielbiam takie dania :) sama robię podobną fasolkę ;)
OdpowiedzUsuńSzparagową bardzo lubię i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńślicznie wygląda, skuszę się i zrobię w przyszłym tygodniu :) jednak czy mogę użyć fasolki mrożonej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Będzie trzeba krócej robić. Ona powinna szybciej zmięknąć.
UsuńPrezentuje się świetnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Dziś znalazłem Pani blog. Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy oraz za klarowne sposoby przygotowania. Strona ma ładną szatę graficzną utrzymaną w przyjaznej i minimalistycznej grafice. Jest tyle ile trzeba, nie za dużo i nie za mało. Lubię taki styl.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagową więc chętnie spróbuję to danie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na obiad, chętnie spróbuje swoich sił i stworzę swoją wersję
OdpowiedzUsuńWygląda na dobrą alternatywę dla tradycyjnego makaronu z pomidorami
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńDzień dobry, szukam przepisu na coś do podania z obiadem i Pani przepis wpadł mi w oko. Czytając jednak komentarze nie jestem pewna, czy owa fasolka ma być dodatkiem czy samym obiadem :D Druga sprawa, czy nie będzie problemu, żeby wykonać ten przepis z mrożonej fasolki?
OdpowiedzUsuńMoże to śmieszne pytania, ale nie lubię fasolki, więc jej normlanie nie przyrządzam, ale będę miała fasolkowych łasuchów na obiedzie i z tego powodu szukam inspiracji ;)
Pozdrawiam, Marta
Dla mnie to dodatek. Jednak zależy jak kto je. Z mrożonej można. Jednak mrożoną chwilę pogotowała bym w osolonej wodzie i dopiero dodała na patelnię.
UsuńPozdrawiam.
Świetnie, u mnie dziś też będzie jako dodatek. Bardzo dziękuję za poradę.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Fasolkę szparagową mogłabym jeść codziennie, w takim wydaniu jeszcze nie probowałam
OdpowiedzUsuńFajne połączenie. Moja teściowa kiedyś z tego słynęła, jednak dawno nie jadłam szparagowej w pomidorach
OdpowiedzUsuńSpróbuje tego przepisu przy najbliższej okazji. Wygląda obiecująco
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takiej fasolki. Oj narobiłaś mi smaka na fasolkę szparagową
OdpowiedzUsuńInspirujący wpis :)
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńświetny blog i ciekawe treści.
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńwiele ciekawych treści tutaj.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten rewelacyjny wpis. Szukałam sposobu jak przygotować smakowicie fasolkę a ten okazał się strzałem w dziesiątkę.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Fasolka w takim wykonaniu smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuńTakiej fasolki jeszcze nie jadłem. Koniecznie musze wypróbować
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda apetycznie a w rzeczywistości jest obłędna.
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuńczłowiek każdego dnia uczy się nowych rzeczy, polecę tego bloga znajomym.
OdpowiedzUsuńSkąd ludzie czerpią ciągle nowe pomysły na przepisy to ja nie wiem, pozdrawiam będę często tu zaglądać.
OdpowiedzUsuńWidzę, że tu królują smaki z dziecinnych lat, polecam.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na śniadanie dla malucha, smacznie i zdrowo tak jak lubię.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuń