Sajgonki z mięsem drobiowym z gotowania bulionu

Często gotuję bulion drobiowy, jako podstawę do zup i sosów. Wykorzystuję do tego 4 skrzydełka. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po takim bulionie to zrobienie sajgonek z farszem drobiowo - warzywnym. Podaję je z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wychodzą bardzo dobre. 
Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich lub sajgonek z mięsem wieprzowym.


Składniki na farsz (na 15 sajgonek):

60 g makaronu ryżowego
10 g suszonych grzybów mun
3 marchewki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
mięso z 4 skrzydełek z gotowania bulionu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
pieprz
sól do smaku

Pozostałe składniki:

papier ryżowy
olej rzepakowy do smażenia sajgonek
pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny.


Przygotowanie farszu:
  • Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm.
  • Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paski.
  • Marchew kroimy w cienkie słupki.
  • Mięso oddzielamy od kości i drobno siekamy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oleju do zmięknięcia cebuli. 
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę, patelnię przykrywamy i całość podsmażamy aż marchewka zmięknie.
  • Na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby, dolewamy sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość pieprzymy, mieszamy i pod przykryciem podsmażamy 5 minut. 
  • Po tym czasie na patelnię dodajemy makaron i całość jeszcze chwilę podsmażamy, aby smaki się połączyły. 
  • Farsz studzimy. 
Przygotowanie sajgonek:
  • Na blacie kuchennym kładziemy płaski talerz z ciepłą wodą i suchą kuchenną ściereczkę.
  • Papier ryżowy moczymy w wodzie, po 2 sekundach wyjmujemy i kładziemy na ściereczce. 
  • Na dole papieru ryżowego kładziemy 1 czubatą łyżkę farszu. Zwijamy najpierw dół, potem boki do środka, a następnie rolujemy. 
  • Tak przygotowujemy kolejno wszystkie sajgonki. 
  • Sajgonki odkładamy na 20 minut. Po tym czasie możemy rozpocząć smażenie.
  • W małej patelni rozgrzewamy olej. Ilość oleju powinna być taka, aby sajgonka zanurzyła się w nim do połowy.
  • Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół.
  • Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.
  • Zachęcam do podania sajgonek z zaproponowanym przeze mnie, pikantnym sosem słodko- kwaśnym. 
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię sajgonki :) Te wygądają przepysznie, chętnie bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzą za mną już od kilku dni. Musze w końcu się zabrać za nie.

    OdpowiedzUsuń
  4. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  5. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  6. miło się czyta te wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie tu ! Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten wpis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny blog, wiele przydatnych informacji, będę tu częściej wpadać.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy blog i można dowiedzieć się czegoś nowego, polecam przeczytać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy blog, warto tu częściej wpadać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten wpis jest bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...