Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, doprawiona pomidorami suszonymi, kaparami i szparagami. Danie najlepiej smakuje, podane z makaronem.
Składniki (2 porcje):
pierś z kurczaka
sól
pieprz
10 plastrów pomidorów suszonych z oleju
200 ml śmietanki 30%
200 g szparagów w zalewie
4 łyżeczki kaparów z zalewy
200 g makaronu tagliatelle
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych.
- Dodajemy 200 ml wody oraz posiekane suszone pomidory, całość przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
- Dolewamy śmietanę, całość odkrywamy i gotujemy 10 minut. Sos powinien się zredukować i zagęścić.
- Dodajemy szparagi (można je przekroić, aby były krótsze) oraz kapary. Dusimy pod przykryciem 3 minuty.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu. Całość lekko mieszamy i podajemy.
- Smacznego :)
Pyszności !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Do tej pory myślałam, że kurczaka jadłam w każdym możliwym zestawieniu. Takiego jednak nigdy nie próbowałam. Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
O takiej wersji jeszcze nie słyszałam, ciekawie to wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, uwielbiam kurczaka. Danie idealne dla mnie
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. I mówi to fanka kurczaka w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo prosty, a samo danie wygląda doskonale. Chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje doskonale. :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. Myślę, że rodzince też posmakuje
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze chętnie, tym bardziej w takim pysznym połączeniu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie dania. Jestem ciekawa jak moi domownicy zareagują na taki obiad.
OdpowiedzUsuńDla mnie to całkiem nowy przepis. Z chęcią spróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie Z chęcią spróbuję
OdpowiedzUsuńNie jadłam czegoś takiego. Przepis zapisuję i będę gotować
OdpowiedzUsuńMiałąm okazję jeść podobną potrawę. Moja mama robiła coś podobnego tylko nie pamiętam co :D
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam tej potrawy, ale już słyszałam o takim przepisie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, super wpis
OdpowiedzUsuńFajny wpis!
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej piersi. Myślę, że posmakuje w moim domu.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepisz, warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślę żeby zrobić to dziś na obiad tylko nie mam kaparów
OdpowiedzUsuńProszę zrobić bez kaparów. Też będzie dobre.
Usuńwspaniale prowadzony blog
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper to czytać
OdpowiedzUsuńLubię tu wracać i korzystać z polecenia.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Smaczne danie
OdpowiedzUsuń