Składniki farszu ( 4 duże porcje):
3 większe cebule
75g suszonych grzybów (polecam Skworcu)
1 kg kapusty kiszonej
olej do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz mielony
----------------------------
400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje)
Wykonanie farszu:
- Dzień wcześniej grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, przykrywamy i zostawiamy na całą noc.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Grzyby gotujemy 2 godziny, w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
- Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy, odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza.
- Tak przygotowane grzyby, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy.
- Smacznego :)
Jadłam dwa razy w zyciu :P
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie zimowe :)
OdpowiedzUsuńMy nigdy nawet łazanek nie jadłyśmy :) U nas się ich nie robi :)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam :) pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńW dzieciństwie często serwowała mi je moja babcia :)
OdpowiedzUsuń