Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Zapraszam na łazanki z kapustą i grzybami leśnymi.


Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki farszu ( 4 duże porcje):

3 większe cebule
75g suszonych grzybów (polecam Skworcu)
1 kg kapusty kiszonej
olej do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz mielony
----------------------------
400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje)

Wykonanie farszu:
  • Dzień wcześniej grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, przykrywamy i zostawiamy na całą noc.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Grzyby gotujemy 2 godziny, w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzamy i rozdrabniamy blenderem.
  • Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy, odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza.
  • Tak przygotowane grzyby, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. 
  • Smacznego :)

6 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...