Składniki ciasta:
250 g mąki (typ 500)
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
łyżeczka aromatu cytrynowego
3 duże, czubate łyżki śmietany 12% (około 175 g)
1 jajko
Składniki na warstwę z jabłek:
1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania)
1 kisiel cytrynowy
Wykonanie ciasta:
- Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło. Składniki ciasta rozcieramy w rękach, aby masło połączyło się z mąką. Ciasta nie zagniatamy. Po roztarciu w rękach ciasto powinno być sypkie.
- Dodajemy śmietanę, olejek cytrynowy oraz jajko i dopiero teraz ciasto krótko zagniatamy rękoma (tylko do połączenia się składników). Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
- 3/4 ciasta wykładamy na tortownicę i równomiernie w niej rozprowadzamy. Na całej powierzchni, ciasto nakłuwamy widelcem i tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy je 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
- W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon, cukier oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.
- Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka. Na wierzchu jabłek rozkładamy pozostałą część ciasta. W tym celu kawałeczki ciasta rozpłaszczamy w palcach i rozkładamy równomiernie po całej powierzchni. Aby ciasto mniej się kleiło do rąk, można posypać je mąką.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w 175 stopniach.
- Smacznego :)
Super, dawno nie jadłam takiego ciasta, na jednym kawałku trudno byłoby poprzestać :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny <3
OdpowiedzUsuńPyszności!!!
OdpowiedzUsuńNajlepszy☺☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda Twoja szarlotka ❤
OdpowiedzUsuńPoprosiłybyśmy aby ukrojono nam mega wielki kawał tego ciasta!!!! :D
OdpowiedzUsuńJuż kroję :)
UsuńIdealne ciasto na każdą okazję! Uwielbiam jabłeczniki
OdpowiedzUsuńAguś uwielbiam ciasta z jabłkami a twoje wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńJabłecznik idealny :D
OdpowiedzUsuń