Sałatka z mozzarellą, awokado, pomidorami i olejem dyniowym

Dacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu, w sałatce, jego zapachu nie wyczujemy.  Tu prym wiedzie aromat bazylii. Intensywnie zielony kolor oleju, dodatkowo podkreśla naturalną barwę awokado. Czy dacie się zaprosić na miseczkę? :)

Sałatka z mozzarellą, awokado, pomidorami i olejem dyniowym

 
Składniki:

dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kulka sera mozzarella
10 pomidorków koktajlowych
2 czubate łyżki słonecznika
1 łyżka siekanych listków bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju dyniowego (polecam Oleje SemCo)

Wykonanie:
  • Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Ser kroimy w kostkę.
  • Pomidorki przekrajamy na pół.
  • Dodajemy słonecznik, bazylię, sól i pieprz do smaku.
  • Całość polewamy olejem dyniowym i delikatnie mieszamy.
  • Smacznego :)

Sałatka z mozzarellą, awokado, pomidorami i olejem dyniowym

32 komentarze:

  1. Wspaniała sałatka i porcja zdrowia dla każdego 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowa, smaczna i zdrowa sałatka, czyli to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią dałabym się zaprosić na taką pyszną sałatkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie składników. Sałatka na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piszę się na tę sałatkę z ogromną przyjemnością :) Lubię mozzarellę i takie smaki. Zdrowe i smaczne.
    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale naszła mnie ochota na taką sałatkę jak ją zobaczyłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna sałateczka, lubię z tymi olejami przygotowywac sałatki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda ta sałatka, a do tego bardzo zdrowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jaka smakowita, uwielbiam takie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyrośliśmy na tym, że olej to wszelakie dobro i tak jest, póki go nie poddamy temperaturze. Później się zmienia w przekleństwo... a sałateczka pyszności, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te oleje używamy tylko na zimno, bo szkoda tracić bogactwa składników, które zawierają :)

      Usuń
  11. Fajne te oleje. Sałatka wygląda bardzo zachęcająco, nic tylko jeść!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe oleje. Sałatka zapowiada się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oleju dyniowego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna, pożywna i bardzo zdrowa sałatka :) Wygląda bardzo zachęcająco <3 Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna sałatka, bardzo apetyczna, ciekawa jestem smaku tego oleju dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mamy właśnie rydzynowy i dyniowy :-D są naprawdę pyszne a dyniowy extra nadaje się do past kanapkowych :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym taką sałatkę :) bardzo chetnie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...