Lubicie pieczarki? Jeśli tak, proponuję Wam podać je z pałkami z kurczaka. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego aromatu. Polecam.
Składniki:
6 pałek z kurczaka
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
1 duża cebula
500 g małych pieczarek
500 g małych pieczarek
Wykonanie:
- Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy i dość mocno posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz będzie pryskać. Warto przykryć patelnię siatkową osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy je na talerz.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę, pokrojoną w półkrążki. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy pieczarki, pokrojone na połówki. Bardzo małe pieczarki można pozostawić w całości. Pieczarki mieszamy, solimy i pieprzymy i podsmażamy, aż odparuje z nich woda i się lekko podrumienią.
- Do pieczarek dokładamy pałki i wlewamy około 1/2 szklanki wody.
- Patelnię przykrywamy i całość dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia mięso odwracamy na drugą stronę i jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
- Po tym czasie patelnię odkrywamy i jeszcze przez około 3 minuty dusimy, aby trochę odparowała woda.
- Smacznego :)
Pożywnie :)
OdpowiedzUsuńPatelnia pełna wspaniałych smaków. Bardzo lubię pieczarki i chętnie dodaję do wielu potraw. Podkreślają ich smak.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Kochana :)
Wspaniale wyglądają, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńKocham pieczarki i wszystko co je zawiera.
OdpowiedzUsuńAch, ale mi się spodobała ta propozycja obiadowa.
OdpowiedzUsuńSuper, z chęcią bym ją przetestowała.
Jak zwykle - pysznie.
Pozdrawiam cieplutko! :)
W pierwszej kolejności rzuciłybyśmy się na pieczarki <3
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiadek ☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie, bardzo lubię połączenie pieczarek z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię pieczarki więc takie danko jak najbardziej
OdpowiedzUsuńSuper połączenie! Uwielbiam grzyby, więc taki pomysł jak najbardziej odpowiadałby mi na obiad :)
OdpowiedzUsuńPyszności, bardzo lubię takie obiadki :D
OdpowiedzUsuńPyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, że tak mało składników a taki pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja Aguś, aż ślinka cieknie na ich widok :)pozdrawiam kochana :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Pieczarki uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń