Kruche babeczki z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi

Kruche babeczki, słodkie, mocno orzechowe. Smaku i zapachu, poza orzechami, nadają im powidła śliwkowe i olejek pomarańczowy. Masa, którą je nadziałam, to delikatne ciasto z mąki migdałowej, z powidłami śliwkowymi i dużą ilością orzechów włoskich.

Kruche babeczki z orzechami i powidłami śliwkowymi




Składniki ciasta (16 - 20 babeczek):

300 g mąki
130 g zimnego masła
3 żółtka
100 g cukru
3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)

Składniki masy orzechowej:

150 g orzechów włoskich
40 g cukru
2 łyżki miodu
2 białka
łyżeczka aromatu pomarańczowego
35 g mąki z migdałów
2 czubate łyżki powideł śliwkowych

Wykonanie:
  • Wykonanie ciasta:
  • Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość zagniatamy i formujemy w kulę.
  • Ciasto rozwałkowujemy na blacie mocno posypanym mąką. Przed rozwałkowaniem, ciasto z wierzchu, również posypujemy mąką. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość około 2-3 mm.
  • Z ciasta wykrajamy krążki. Ja robię to szklanką o średnicy nieco większej od średnicy foremek do babeczek. Na każdą babeczkę przeznaczamy dwa krążki. Jednym wyłożymy foremkę. Drugi posłuży do przykrycia babeczki, po nałożeniu masy orzechowej.
 

  • Foremki wyłożone ciastem i pozostałe krążki ciasta wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Przygotowujemy masę orzechową:
  • Orzechy siekamy nożem.
  • Dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy. Gotowe.
  • Po godzinie:
  • Do foremek, wyłożonych ciastem, nakładamy masę orzechową. Wierzch przykrywamy krążkami ciasta i sklejamy boki, mocno dociskając ciasto do boków foremek.

  • Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Babeczki powinny się lekko przyrumienić.
  • Po upieczeniu, babeczki studzimy w foremkach. Chłodne łatwo oddzielą się od foremek.
  • Na koniec babeczki można oprószyć cukrem pudrem.
  • Mi wyszło 18 babeczek. Ich ilość waha się od 16 do 20, w zależności od grubości, na jaką rozwałkowujemy ciasto.
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Perfekcyjne babeczki, jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :) Bardzo chętnie zjadłabym taką babeczkę do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, z chęcią skorzystam z przepisu 😊 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetyczne jest to nadzienie. Takie babeczki kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ świetne babeczki:) Podkradam jedną... albo dwie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę supr przepis, niedługo z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna kombinacja smaków w nadzieniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetne babeczki :) Nadzienie bardzo ciekawe i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś świetne nadzienie do babeczek, już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym nadzieniem to wymiotłaś wszystko <3 Jak idealnie trafiłaś w nasze smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe babeczki.
    Kruchutkie i pyszne.
    mniam, mniam.
    Idealne :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obłędnie wyglądają :) Zjadłabym wszystkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały pomysł taką bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...