niedziela, 31 maja 2015

Ziemniaki z boczkiem

Jeśli lubicie ziemniaki z piekarnika, mam dla Was propozycję na dodanie do nich podsmażonej cebulki i boczku. Dacie się skusić?

Ziemniaki z boczkiem


Składniki:

1,3 kg małych ziemniaków
35 dag boczku wędzonego
3 - 4 cebule
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków ( mi smakuje Prymat)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
kilka łyżek oliwy

Przygotowanie:
  • Boczek kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i całość podsmażamy na patelni.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy (do smaku) i całość dalej podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia cebulki.

  • Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Polewamy 3 - 4 łyżkami oliwy. Całość mieszamy.
  • Podsmażony boczek z cebulką przekładamy do ziemniaków. Ponownie mieszamy.
  • Pieczemy około 45 - 60 minut w 190 stopniach. Podczas pieczenia można ziemniaki 1-2 razy przemieszać. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Powinny być miękkie i przyrumienione.
  • Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :) aż nabrałam ochoty na pieczone ziemniaczki! z boczkiem jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie:)
    Nie wiem, jak mogłam nie lubić ziemniaków. Teraz nadrabiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zaczęłaś je jadać w formie, która Ci odpowiada:)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...