Składniki:
1,3 kg małych ziemniaków
35 dag boczku wędzonego
3 - 4 cebule
1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków ( mi smakuje Prymat)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
- Boczek kroimy w kostkę, dodajemy oliwę i całość podsmażamy na patelni.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy (do smaku) i całość dalej podsmażamy aż do lekkiego zeszklenia cebulki.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, obsypujemy przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Polewamy 3 - 4 łyżkami oliwy. Całość mieszamy.
- Podsmażony boczek z cebulką przekładamy do ziemniaków. Ponownie mieszamy.
- Pieczemy około 45 - 60 minut w 190 stopniach. Podczas pieczenia można ziemniaki 1-2 razy przemieszać. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Powinny być miękkie i przyrumienione.
- Smacznego :)
Ciekawy przepis :) aż nabrałam ochoty na pieczone ziemniaczki! z boczkiem jeszcze nie robiłam, ale na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńPysznie:)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak mogłam nie lubić ziemniaków. Teraz nadrabiam!
Może zaczęłaś je jadać w formie, która Ci odpowiada:)
Usuń