Zasmażana kapusta kiszona, idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,...
Składniki:
700 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
olej
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypta mielonego kminku
szczypta mielonych liści laurowych
szczypta mielonego ziela angielskiego
Wykonanie:
- Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą.
- Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Ja zalałam 1 szklanką wody.
- Ugotowaną kapustę odcedzamy, wodę zostawiamy.
- Cebulę kroimy na drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę, całość mieszamy i podsmażamy około 2-3 minuty.
- Do cebuli z mąką dolewamy wodę z kapusty i całość podsmażamy około 4 minuty. Na początku cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Zasmażkę dodajemy do kapusty. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Odstawiamy minimum na kilka godzin do przegryzienia. (Kapusta zasmażana najlepsza jest na dzień następny.)
- Smacznego :)
Dla wielu to klasyk ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, to tradycja polskiej kuchni.
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie:)
moja mama robi podobnie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka polskiej kuchni, w zimie zawsze taką robię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zasmażaną kapustę ;)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :) i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńNajlepsza do schabowego :)
OdpowiedzUsuńSłodką taką uwielbiam, ale kiszonej nigdy. Z ciekawości muszę spróbować
OdpowiedzUsuńKtoś tu bardzo się stara, żeby było wiele fajnych i ciekawych pomysłów do analizy.
OdpowiedzUsuń