Zasmażana kapusta kiszona

Zasmażana kapusta kiszona, idealna jako dodatek do kopytek, klusek śląskich, schabowego,...

Zasmażana kapusta kiszona

Składniki:

700 g kapusty kiszonej
2 średnie cebule
olej
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypta mielonego kminku
szczypta mielonych liści laurowych
szczypta mielonego ziela angielskiego

Wykonanie:
  • Kapustę siekamy, aby była drobniejsza i jeśli jest bardzo kwaśna przepłukujemy wodą.
  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości. Ja zalałam 1 szklanką wody.
  • Ugotowaną kapustę odcedzamy, wodę zostawiamy.
  • Cebulę kroimy na drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy mąkę, całość mieszamy i podsmażamy około 2-3 minuty.
  • Do  cebuli z mąką dolewamy wodę z kapusty i całość podsmażamy około 4 minuty. Na początku cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. 
  • Zasmażkę dodajemy do kapusty. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Odstawiamy minimum na kilka godzin do przegryzienia. (Kapusta zasmażana najlepsza jest na dzień następny.)
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...