Karkówka w marynacie musztardowo - pomidorowej, to propozycja dla osób lubiących musztardową nutę . Mimo, że musztarda jest tutaj tylko lekko wyczuwalna, nadaje karkówce charakterystycznego smaku. Mięso podajemy z ziemniakami.
Składniki:
500 g karkówki
papryka słodka
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki pszennej
olej do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy firmy Skworcu)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka majeranku
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
70 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Karkówkę kroimy na kotleciki. Rozbijamy je tłuczkiem. Z obu stron solimy, pieprzymy, posypujemy papryką słodką i oprószamy mąką.
- Mięso odstawiamy na 30 minut.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Rozgrzewamy olej. Kotlety obsmażamy z obu stron, do ładnego zrumienienia.
- Obsmażone kotlety odkładamy na talerz.
- Na ten sam olej wrzucamy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy 2 minuty.
- Dodajemy majeranek, musztardy, koncentrat pomidorowy i wlewamy około 3/4 szklanki wody. Całość mieszamy i dokładamy kotlety. Kotlety układamy pod cebulą.
- Mięso przykrywamy i dusimy do miękkości. Moje potrzebowało około 90 minut.
- Jeśli podczas duszenia mięsa, wyparuje za dużo wody i sos zrobi się za gęsty, dolewamy ją (najlepiej gorącą).
- Smacznego :)
Dawno nie jadłam karkówki. Z chęcią bym się skusiła na Twoją propozycję. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Również pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię karkówkę - mogłabym jeść codziennie :-) Pysznie wygląda Twoja karkóweczka :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTa marynata to super pomysł.
Smaczny pomysł na marynatę :) Zaraz zacznie się sezon grillowy, a Twój przepis jest w sam raz na taką imprezę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pasuje :)
UsuńTaką karkóweczkę z chęcią bym sobie zjadła, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńKarkówka to jednak nie moje smaki, ale na pewno takim daniem można się najeść do syta :)
OdpowiedzUsuńJuż widzimy jak naszemu tacie otwierają się oczy z zachwytu xD
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDanie zdecydowanie dla mnie. Uwielbiam musztardę :)
OdpowiedzUsuńPyszna i aromatyczna karkóweczka. Bardzo lubię takie połączenia :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam :)
UsuńNie jestem fanką karkówki, ale na Twoja wygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńMięso z marynaty smakuje wyjątkowo. Z pewnością swoją karkówką stworzyłaś wyjątkowe danie. Tak właśnie wygląda i tak pewnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńJestem fankę tylko karkówki z grilla, ale twoja wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym ją zjadła!
OdpowiedzUsuń