poniedziałek, 8 lutego 2016

Schab w warzywach

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach.  Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :)
Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami.


Schab w warzywach



Składniki:

0,5 kg schabu
sól i pieprz do przyprawienia kotletów
papryka słodka do przyprawienia kotletów
mąka do obtoczenia kotletów
oliwa lub olej do podsmażenia kotletów

500 g pieczarek
3 papryki: żółta, zielona i czerwona
3 cebule
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  • Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką. 
  • Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. W tym czasie kroimy warzywa.
  • Pieczarki kroimy na plasterki, paprykę w cienkie paseczki, cebulę w półplasterki.
  • Kotlety, po okresie leżakowania, obtaczamy w mące i krótko obsmażamy, z obu stron, na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Kotlety przekładamy na talerz.
  • Na oliwę ze smażenia kotletów wrzucamy pokrojoną cebulę. Cebulę solimy i  podsmażamy do zmięknięcia. 
  • Do cebuli dorzucamy pieczarki i razem chwilę podsmażamy.  
  • Gdy pieczarki zredukują swoją wielkość, dodajemy paprykę, całość mieszamy, przykrywamy i chwilę (około 5 minut) razem dusimy.
  • W międzyczasie warzywa doprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem. 
  • Do tak przygotowanych warzyw wkładamy kotlety schabowe (kotlety przykrywamy warzywami), dodajemy około 3/4 szklanki wody i całość dusimy pod przykryciem 30 minut. 
Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie na widok takiego pysznego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jadłam podobnie przygotowany schab. Pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnych schabowych :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem inna twarz schabowego :) Wierzymy, że musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię schab z warzywami. Jest delikatny smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis na te schabowe:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka wersja schabowych to bardziej mi pasuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny obiad, aż się zrobiłam strasznie głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takim zestawieniu schab nabiera i smaku i kruchości i soczystości... dla nas rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje,już wiem co zrobię jutro na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj zrobiłem ymmm naprawdę pyszne 😋 dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...