Maliny z cukrem na zimę

Maliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ...


Maliny z cukrem na zimę


Składniki:

maliny
cukier

Wykonanie:
  • Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 łyżeczek cukru. Jednak można dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań.
  • Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Pyszne maliny :) Przypomina mi się okres robienia syropu z malin u mojej rodziny na wsi, w całym domu tak cudownie pachniało..

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszka takie maliny na zimę to dopiero bogactwo, na smak i na lekarstwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiłam takich malinek, na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najprościej jak się da! Też tak lubię. I uwielbiam smak malin. Fajna dekoracja na słoiczku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie maliny są bardzo uniwersalne. Też je robię właśnie w ten sposób, bo łatwo i szybko :) Dostrzegam różnicę w ilości cukru, która jest kwestią indywidualną - daję 5 razy mniej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie taka ilość cukru nie przejdzie :)
      Mój mąż lubi słodko :)
      Na szczęście jemy zdrowe, pełne warzyw posiłki, więc na cukier w syropie malinowym można przymknąć oczy :)

      Usuń
  6. Niestety w tym roku ani maliny ani jeżyny u nas nie były na tyle dorodne aby zrobić z nich zaprawy :/ Wszystko od razu zostało zjedzone na świeżo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy wcześniej nie robiłam w taki sposób malin ale czas to zmienić, dziękuje za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadzam się, takie maliny są idealne do lodów, herbaty itp. Pyszniutkie na zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też takich jeszcze nie robiłam. Trzeba zrobić zapas na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszyscy maja takie malinki a ja nie ;( ale na przyszły rok zrobię napewno. Juz czuje ich przepyszny zapach i smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są pyszne i pachną obłędnie.
      Bardzo polecam. A mój mąż, gdy czuje jesienią lub zimą, że go choroba łapie, zjada cały słoiczek i twierdzi, że mu przechodzi, jak ręką odjął :)

      Usuń
  11. Też takie robimy bo to skarb w spiżarni:) a mąż ma rację - malinki mają swoją moc:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja maliny zalewam wodą tak aby były tylko zanużone i odstaeiam na całą noc.Na drugi dzień wsypuję cukier i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru.Nie można doprowadzić do zagotowania i spienienia się całości.Gdy cukier się rozpuści maliny przekładamy do wyparzonych słoików i wekuję.Od zagotowania wady około15-20 minut.Cukru dajemy według uznania,jedni wolą mniej inni bardziej słodki.Życzę smacznego i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dodanie takich malin do herbaty to bardzo dobre połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tego rodzaju ekologiczny wyrób własnej domowej roboty to lekarstwo jakiego nie uświadczymy w żadnej aptece. Jest idealne na sezon jesienno - zimowy, a ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne czy przeciwbakteryjne. Dodatek cukru świetnie łagodzi kaszel, a poza tym świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...