Pstrąg pieczony w piekarniku

Pyszny, pachnący ziołami, delikatny,  pstrąg z piekarnika.

Pstrąg pieczony w piekarniku

Składniki:

2 pstrągi
sól + pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
------------------------------
2 łyżki oliwy extra virgin

Wykonanie:

  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
  • Ryby myjemy i osuszamy.
  • Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku. 
  • Do środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. 
  • Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane naczynie z pstrągiem foliujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa.
  • Rybę podajemy na talerzu, na który przelewamy również sos, który znajduje się na dnie naczynia żaroodpornego. Jest w nim masa smaku.
  • Pstrąga podajemy z białym pieczywem. Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Jezu, wygląda niesamowicie:) jeszcze nigdy nie wyszła mi tak dobrze wyglądająca ryba...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam pstrąga, ostatnio mój mąż robił a było to wieki temu. Wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam świeżego pieczonego pstrąga

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się bardzo Twój styl pisania

    OdpowiedzUsuń
  5. Informacje mi się przydadzą w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...