Sezon jagodowy w pełni. Wspaniały smak tych leśnych owoców połączyłam z moim ulubionym włoskim deserem. Jagodowa panna cotta - zapraszam na włoski deser z polskim akcentem w tle :)
Składniki:
300 ml śmietany 30%
300 ml mleka
100 g cukru
4 czubate łyżeczki żelatyny
szklanka jagód
Wykonanie:
Do garnka wlewamy śmietanę i mleko oraz wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając, w celu rozpuszczenia się cukru.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich wlewamy zmiksowane blenderem jagody. Wlewamy do pojemniczków masę jagodową i wstawiamy je do lodówki.
Pilnując, aby masa biała, której nie wstawiliśmy do lodówki się nie ścięła, czekamy, aż masa jagodowa stężeje. Gdy masa jagodowa się zetnie, wylewamy na nią masę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki.
Aby gotowy deser łatwo wyjąć z pojemniczków, wstawiamy je na 5 - 10 sekund do miseczki z ciepłą wodą.
bardzo kusząca!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJaka ładna kusząca "babeczka" :)
OdpowiedzUsuńA jaka smaczna była. Jagody jednak są niezawodne :)
UsuńPycha, zjadłabym takie cudo, wygląda niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńByła smaczna, dziękuję :)
UsuńPyszny i do tego niezwykle ładny deser.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pięknie wygląda, a jak fantastycznie rozwijasz się
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę :)
UsuńPanna cotta w połączeniu z jagodami, to musi być pyszne *.*
OdpowiedzUsuńByło pyszne :)
UsuńWygląda kusząco:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniała ci wyszła kochana :-) cudo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super :D !!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudna:) jakie zdjecie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpysznie jagodowo :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper deser na lato:)
OdpowiedzUsuńO mniam, jak to cudnie wygląda, muszę w końcu zrobić ten deser, ciągle zapominam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Jest pyszny :)
Usuńwygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń