poniedziałek, 30 maja 2016

Pasta awokado z serkiem i czosnkiem

Jaka jest pasta awokado z serkiem i czosnkiem? Zielona, zdrowa, pachnie czosnkiem, a na pierwszy plan wybija się w niej smak oliwy. Dlatego ważne jest, aby używać oliwy dobrej gatunkowo. Zachęcam do kupowania oliwy greckiej. 


Pasta awokado z serkiem i czosnkiem


piątek, 27 maja 2016

Pomarańczowe muffinki

Dzisiaj propozycja na muffinki pomarańczowe. Moim zdaniem te muffiny są warte grzechu. Skórka pomarańczowa nadaje im cudownego aromatu. Brązowy cukier, którym posypałam wierzch daje efekt przyjemnego chrupania  :)

środa, 25 maja 2016

Karkówka z grilla

Kolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. 

Karkówka z grilla


poniedziałek, 23 maja 2016

Pieczeń do chleba

Dzisiaj mam propozycję na pieczeń do chleba, którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :)

Pieczeń do chleba


piątek, 20 maja 2016

Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią

Dzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u.

Sałatka makaronowa ze szparagami i cukinią

środa, 18 maja 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki

Dzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych.

Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki


poniedziałek, 16 maja 2016

Szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli

Dzisiaj propozycja na grilla.  Kolorowe szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli. Zastanawiacie się, jakie są? Mięso jest mięciutkie, warzywa lekko al dente. Zapach z grilla upaja za sprawą cebuli. Dzięki składnikom o fajnej barwie, szaszłyki cieszą również wyglądem. Ładne i smaczne. Jeśli będziecie grillować w tak piękny , słoneczny dzień, jak ja, to nie można chcieć niczego więcej :)



piątek, 13 maja 2016

Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem

Dzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni.


Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem


środa, 11 maja 2016

Chleb mieszany pszenno - żytni

Takim wypiekiem, około miesiąc temu, rozpoczęłam przygodę z samodzielnym pieczeniem chleba. Zrobiłam go z gotowej mieszanki do wypieku chleba mieszanego, pszenno - żytniego. Chleb wyszedł smaczny i ładnie wyrósł. Od tamtego czasu chleb w sklepie kupiłam tylko raz. 
Jeśli chcielibyście piec samodzielnie chleb, ale sądzicie, że jest to za trudne, to zachęcam Was do podążania moimi śladami. 
Kolejny przepis na chleb, który opublikuję, będzie ze zwykłej mąki chlebowej. Teraz już wiem, że to nie jest trudne :)

Chleb mieszany pszenno - żytni


poniedziałek, 9 maja 2016

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką.
Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :)
Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

piątek, 6 maja 2016

Pasta awokado z pomidorami

Dzisiaj wiosennie. Zielono, zdrowo, kolorowo i delikatnie. Pasta awokado z pomidorami. Jaka jest? 
Zielona i pachnąca bazylią. Zestawiłam w niej awokado z pomidorem. Smaki, które dodają sobie nawzajem charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :)

Pasta awokado z pomidorami

środa, 4 maja 2016

Kruche wafle mleczno - kakaowe

Podstawą kremu w moich waflach mleczno - kakaowych jest mleko w proszku. Dzięki niemu masa, którą przekładamy wafle nie zmniejsza kruchości andrutów. Wafle nawet na drugi dzień są chrupiące. 

Kruche wafle mleczno - kakaowe

poniedziałek, 2 maja 2016

Pieczona karkówka

Mięso pieczone w domu ma smak, którego nie znajdziemy na półkach sklepowych. Moja dzisiejsza propozycja to  pieczona karkówka, która doprawiłam czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.


Pieczona karkówka


Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...