poniedziałek, 29 lutego 2016

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami

Dzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny makaron penne z tuńczykiem i pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak tuńczyka, pomidory i nutę papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut.

Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami

piątek, 26 lutego 2016

Sałatka z kiszonej kapusty

Sałatka z kiszonej kapusty jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryby. Zdrowa, dobra i prosta do zrobienia :)


Sałatka z kiszonej kapusty

środa, 24 lutego 2016

Włoskie ciasteczka cantuccini

Dzisiaj zapraszam na włoskie cantuccini (zwane również biscotti di Prato) - kruche ciasteczka z grubo siekanymi migdałami. Cantuccini są słodkie i bardzo aromatyczne. Je się je zazwyczaj zanurzając w kawie. Cantuccini przechowujemy w szczelnej puszce, dzięki czemu pozostają chrupiące. Mnie zauroczyły od pierwszego chrupnięcia. A te pierwsze, które jadłam, były kupione w sklepie. Domowe są o niebo lepsze :)

Włoskie ciasteczka cantuccini

piątek, 19 lutego 2016

Gyros z kurczaka

Gyros z kurczaka jest daniem z charakterem, dla osób lubiących kuchnię pikantną, pachnącą ziołami i czosnkiem. Lubię go za smak, za szybkość wykonania oraz za to, że mięsko jest mięciutkie i niesamowicie wilgotne.
Tak przygotowane mięso dodaję do sałatki gyros oraz do tortilli. Zazwyczaj jednak gyros z kurczaka jest dla mnie daniem obiadowym. Podaję go wówczas najczęściej w następujących zestawach:
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos czosnkowy, sałatka z ogórków kiszonych,
- gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki,

Gyros z kurczaka

środa, 17 lutego 2016

Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną

Dzisiaj kolejna propozycja na paprykę faszerowaną. Tym razem to papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. 


Papryka faszerowana mięsem, cukinią i kaszą jęczmienną

poniedziałek, 15 lutego 2016

Pizza Capriciosa

Kolejna propozycja na pizzę. Tym razem zapraszam na pizzę Capriciosa. Pyszny sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka, pieczarki. Dla mnie pizza idealna :)

Pizza Capriciosa

niedziela, 14 lutego 2016

Czekoladki z nalewką wiśniową i pijaną wisienką

Dzisiaj dla moich czytelników mam walentynkę. Proszę się częstować  :))
Zrobiłam pyszną nalewkę wiśniową. Ależ ona ma zapach i smak. Boski :)
Po przelaniu nalewki do butelek został mi litrowy słoik wiśni z nalewki. Trzymam je w lodówce. A, że nalewka miała moc, to i wisienki są super zakonserwowane. Wiśnie czekały cierpliwie i doczekały się swojego przepisu. Zapraszam na czekoladki z nalewką wiśniową i pijaną wisienką :)


Czekoladki z nalewką wiśniową i wisienką

piątek, 12 lutego 2016

Maślano- czosnkowy makaron z brokułem

Dzisiaj w moim domu rządził smak czosnku. Zapraszam na maślano- czosnkowy makaron z brokułami. Danie do wykonania w 10 minut. Idealne po powrocie z pracy. Szybkie, smaczne i bardzo aromatyczne. Poza tym brokuły są bardzo zdrowe. Zachęcam do ich jedzenia :)


Maślano- czosnkowy makaron z brokułem

środa, 10 lutego 2016

Szarlotka z cynamonem

Jesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :)


Szarlotka z cynamonem

poniedziałek, 8 lutego 2016

Schab w warzywach

Dzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach.  Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :)
Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami.


Schab w warzywach

piątek, 5 lutego 2016

Surówka z czerwonej kapusty

Dzisiaj zapraszam na surówkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do dań mięsnych. Surówka jest prosta do zrobienia i bardzo dobra. Dobrze jest zrobić ją kilka godzin przed podaniem. Jest wówczas jeszcze lepsza.


Surówka z czerwonej kapusty

środa, 3 lutego 2016

Sałatka gyros z sosem czosnkowym

Dzisiaj zapraszam na sałatkę gyros z sosem czosnkowym, która doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :)
Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli.

Sałatka gyros

poniedziałek, 1 lutego 2016

Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Dzisiaj zapraszam na białą kiełbasę w trochę innym wydaniu. Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami jest alternatywą dla podania jej w formie tradycyjnej. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne.


Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...