sobota, 27 czerwca 2015

Koktajl bananowo - truskawkowy

Smaki lata. Koktajl bananowo - truskawkowy na jogurcie naturalnym.


Koktajl  bananowo - truskawkowy

czwartek, 25 czerwca 2015

Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym.


Koktajl truskawkowy

Makaron z cukinią i marchewką

Dzisiaj w kuchni pachną zioła prowansalskie i oregano, a głównymi bohaterami są makaron tagliatelle, cukinia, marchewka i cebula.
Zapraszam na makaron z cukinią i marchewką.


Makaron z cukinią i marchewką

niedziela, 21 czerwca 2015

Sałatka z kiszonych ogórków

Sałatkę z kiszonych ogórków podaję jako dodatek do ryb lub mięs.


Sałatka z kiszonych ogórków

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, pieczonych ziemniaków i sałatek.


Sos czosnkowy

Pieczone ziemniaki z koperkiem

Aromatyczny i pyszny dodatek do ryb i mięs. Ziemniaki pieczone z koperkiem mogą stanowić samodzielne danie. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki Bardzo często podaję je z gyrosem z kurczaka oraz sałatką z ogórków kiszonych.
Do dania ze zdjęcia wykorzystałam ziemniaki młode. Poza sezonem możemy użyć dowolnych ziemniaków. Należy je jednak pokroić na ćwiartki. 


Pieczone ziemniaki z koperkiem

Łosoś w ziołach prowansalskich

Za każdym razem, gdy jem tego łososia nie mogę się powstrzymać od komentarza: "Jaki on jest pyszny". 
Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach łosoś w ziołach prowansalskich.  Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami


Łosoś w ziołach prowansalskich

sobota, 20 czerwca 2015

wtorek, 16 czerwca 2015

Truskawki z szampanem

Sezon na truskawki jest taki krótki. 
Z tym zastosowaniem truskawek zetknęłam się po raz pierwszy oglądając film "Pretty woman"
Przepis na wiosenny lub letni wieczór o zapachu truskawek: truskawki z szampanem.


Truskawki z szampanem

Sałatka Caprese

Sałatkę Caprese można zjeść na śniadanie lub kolację. Ja ją bardzo często traktuję jako przekąskę  w ciągu dnia. Polecam ją latem, gdy mamy dostęp do pachnących pomidorów. 

Sałatka Caprese

niedziela, 14 czerwca 2015

Nalewka malinowa

Zdrowa, dobra i pachnąca malinami... nalewka malinowa.
Ta ze zdjęcia ma 2 lata i jest coraz bardziej aromatyczna.


Nalewka malinowa

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Wiosna, wiosna, ach to ty. 
Świeży koperek i młoda kapusta...  - dla mnie połączenie idealne. Taki smak kapusty poczujemy tylko teraz, wiosną.  Lekko dosmaczona boczkiem, o świeżym zapach koperku. Prosto, szybko, tak domowo :)


Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Jajecznica z cebulą

Jajecznica z cebulą na niedzielne śniadanko.

Jajecznica z cebulą


sobota, 13 czerwca 2015

Biała kiełbasa ze smażoną cebulą

Rozpoczął się sezon grillowy. Wolna sobota, działka, słońce, grill, węgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego.
Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :)
Zapraszam na białą kiełbasę ze smażoną cebulą.


Biała kiełbasa ze smażoną cebulą

niedziela, 7 czerwca 2015

Polędwiczki w sosie pomidorowym

Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy.
Zapraszam na polędwiczki w sosie pomidorowym. 


Polędwiczki w sosie pomidorowym

Naleśniki z serkiem i truskawkami

Sezon truskawkowy nadchodzi. Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych truskawek. Ja miksuję truskawki z cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach. Dzięki temu nawet zimą mogę zjeść pyszne naleśniki z serkiem i truskawkami.


Naleśniki z serkiem i truskawkami

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...